درخت گیلاس از تیره گلسرخیان و بومی مناطق جنوب شرقی اروپا و آسیای غربی است. در ایران، منشا بهترین نهال گیلاس در نواحی دریای خزر به سمت شرق می باشد. درخت گیلاس در فصل بهار شکوفه های سفید و صورتی دارد و فصل معمول رسیدن میوه آن، اواخر اردیبهشت و اوایل تیر می باشد. جالب است بدانید که در ایران بیش از 50 گونه گیلاس وجود دارد که معروف ترین آن ها شامل گیلاس سیاه (در حوالی مشهد)، گیلاس تک دانه، گیلاس زرد و قرمز (در ارومیه) و گیلاس مجارستانی می باشد
بهترین آب و هوا برای کاشت نهال گیلاس
باغ گیلاس برای بازدهی خوب محصول، نیاز به تابستانی گرم با بارندگی معتدل و زمستانی سرد با بارندگی بالا دارد. درخت گیلاس برای گلدهی در فصل بهار، باید یک دوره سرمایی نستا طولانی را بگذراند. به این معنا که در فصل زمستان باید حدود 1000 ساعت را در دمای زیر 5 درجه سانتی گراد باشد و در غیر این صورت گلدهی و بازدهی محصول خوبی در بهار و تابستان نخواهد داشت. درخت گیلاس می تواند سرما را تا دمای 25- درجه سانتی گراد تحمل نماید.
نور مستقیم خورشید حدود 6 تا 8 ساعت در روز برای پرورش بهترین نهال گیلاس ضروری است. درواقع به همان میزان که این درخت به زمستان های سرد نیاز دارد، باید تابستان هایی گرم را نیز بگذارند. درواقع، نور خورشید باعث شیرین شدن و گوشتی شدن بافت گیلاس می شود توجه داشته باشید که کاشت نهال گیلاس در مناطق گرمسیری به دلیل اینکه نمی تواند نیاز سرمایی این درخت را در فصل زمستان تامین نماید، توصیه نمی شود.
خاک درخت گیلاس
آماده سازی خاک قبل از کاشت نهال گیلاس تاثیر زیادی بر رشد مطلوب و باروری درخت گیلاس در طولانی مدت دارد. پیشنهاد ما در خرید نهال گیلاس به شما این است که خاک درخت گیلاس قبل از کاشت و حتی پس از آن به طور سالیانه تست شود تا اگر کمبودی دارد، غنی تر گردد.
خاک رس از ذرات بسیار ریزی ساخته شده است که در زمان آبیاری درخت گیلاس، این ویژگی سبب چسبناک شدن و سفت شدن خاک می شود. خاک رس برای نگهداری رطوبت مناسب است اما نمی تواند آب را به خوبی از خود عبور دهد. خاک شنی نیز حاوی ذرات بزرگی است که به راحتی با چشم دیده می شود. این خاک نیز مانند خاک رس، برای کاشت نهال گیلاس مناسب نیست؛ چرا که آب را خیلی سریع از خود عبور داده و نمی تواند به مدت طولانی مرطوب باقی بماند.
خاک لومی ترکیبی مناسب از خاک رس، شن و مواد طبیعی بوده و بهترین خاک برای کاشت نهال گیلاس و دیگر درخت های میوه در نظر گرفته می شود. این خاک به خوبی آب و مواد مغذی را در خود ذخیره کرده و در عین حال اجازه عبور آب و هوا را نیز می دهد. بنابراین خاک باغ گیلاس باید از نوع لومی باشد.
مشخصات ظاهری درخت گیلاس
درختان گیلاس نسبتا بزرگ و رشدشان عمودی است. ارتفاع این درختان تا یازده متر و قطر درخت بالغ گیلاس تا شصت سانیتمتر می رسند. گیلاس یک میوه گوشتی (میوه سنگی) است که عموماً به شکل قلب تا تقریباً کروی، به قطر حدود دو سانتی متر می رسد و تنوع رنگی آن از زرد خالص تا سرخ سیر (تقریبا سیاه) متغییر است.
میزان اسید گیلاس شیرین کم می باشد. گونه ای از گیلاس (ساکورا) برای گل های زینتی بهار رو، پرورش می یابند. البته بیشتر آن ها میوه نمی دهند. این تزئینات زیبا در بسیاری از باغ ها به نمایش در آمده اند. چوب قرمز تیره برخی از گونه های گیلاس برای درودگری، به ویژه برای ساخت مبلمان لوکس به کار می رود.
عمر درختان گیلاس به طور معمول بیست تا چهل سال می باشد که وابسته به نژاد آن است. درخت گیلاس ساکورا عمر کوتاهی دارد و نهایت تا بیست سال عمر می کند، در حالی که گونه هایی از گیلاس در کشورمان وجود دارد که تا چهل سال هم عمر می کنند.
مشخصات گیاهی کامل درخت گیلاس
گیلاس از زمره ی درختان بارده (مثمر) می باشد که بصورت خودرو هم وجود دارد. ثمره (باردهی) آن مطلوب بوده و هنگام چینش کیفیت قابلی دارد. به احتمال زیاد نام فارسی آن هم مانند نام انگلیسی، از نام کراسوس (شهری در یونان باستان که این گیاه صادر می شده) گرفته شده است. در برخی نقاط ایران به آن آلوکک هم گفته می شود. درخت گیلاس با دیگر درختان سرده ی آلوسانان (پرونوس) مانند هلو، زردآلو، آلو و بادام شباهت دارد.
سرده ی پرونوس شامل بیش از چهارصد درخت مختلف را شامل می شود، که برخی همیشه سبز و برخی برگریز هستند. از آنجایی که نوع و نژاد این سرده تنوع زیادی دارد، پیوند زدن بین بیشتر گونه ها مقدور نیست. میوه این گیاه به صورت گرد یا قلبی شکل است، که در ابتدای رشد به رنگ سبز است و به هنگام رسیدن به رنگ زرد تا قرمز (مایل به سیاه) رسیده میشود.
میوه این گیاه آبدار و بسیار خوشمزه است و خواص بسیاری دارد. گیلاس از میوههای تابستانی به شمار می رود. افرادی هستند که به انواع میوه حساسیت می دهند که می تواند شامل گیلاس هم باشد. در صورت حساسیت به گیلاس، احتمال عوارض جانبی ناخوشایندی مانند کهیر یا تنگی نفس وجود دارد. در میوه ی خشک آن این حساسیت حداقل است. البته پر واضح است حساسیت به گیلاس مورد نادری بوده و فرد آلرژیک قطعا میوه های دیگری نیز حساسیت دارد.
آبیاری درخت گیلاس
بهترین نواحی کاشت درخت گیلاس از لحاظ آبیاری، مناطقی است که بارندگی متعدد زمستانی دارند. از طرفی، پس از رسیدن محصول در فصل تابستان، بارندگی های شدید می تواند منجر به ضرر و آسیب شود، چرا که گیلاس میوه ای حساس است و با رگبارهای بارانی می تواند دچار ترکیدگی شود.
پس از کاشت نهال گیلاس، آبیاری آن در سال اول از اهمیت خاصی برخوردار است. برای داشتن بهترین نهال گیلاس، لازم است تا در هفته اول پس از کاشت هر روز آبیاری انجام شود. در هفته دوم، باغ گیلاس را می توانید دو تا سه بار آبیاری نمایید و از هفته دوم به بعد، آبیاری هفتگی برای رشد مطلوب درخت گیلاس کافی است.
کوددهی درخت گیلاس
کوددهی درخت گیلاس مانند دیگر درختان میوه از اهمیت زیادی برخوردار است. پس از کاشت نهال گیلاس، از کوددهی آن با کودهای نیتروژن بالا خصوصا در تابستان و پاییز خودداری کنید؛ چرا که در این صورت نیتروژن اضافی می تواند سبب آفات درختی و کاهش محصول باغ گیلاس شما شود.
اگر باغ گیلاس شما در منطقه ای آفتابی و با خاک لومی، حاصل خیز و خوب شخم زده شده قرار دارد باید بگوییم که احتمالا لازم به کوددهی مرتب نیست. اما اگر منطقه کاشت نهال گیلاس چندان مطلوب نیست، یا به بهره برداری بیشتر نیاز دارید، می توانید خاک را به طور سالانه شخم زده و کوددهی کنید.
برای داشتن بهترین نهال گیلاس، باید ابتدای بهار برای کوددهی دست به کار شوید. کوددهی نهال گیلاس باید در اوایل بهار و با کود شیمیایی کم نیتروژن انجام شود. درواقع بهترین زمان کوددهی درخت گیلاس، یک ماه قبل از بازشدن شکوفه های درخت است و به طور کلی اوایل بهار می تواند انتخاب خوبی برای این کار باشد.
هرس
تمام درختان میوه نیاز به هرس کردن در زمان مناسب دارند و درخت گیلاس نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای پرورش دادن بهترین نهال گیلاس باید بدانید که در چه زمانی و با چه روش و ابزاری هرس کردن را انجام دهید. بنابراین، این قسمت از مطلب سایت نهال پالیز را به طور کامل مطالعه کنید.
چرا هرس کردن درخت گیلاس مهم است؟
مهمترین دلیل این می باشد که هرس کردن درخت سبب تابش بیشتر و بهتر نور خوشید به آن می شود. همانطور که می دانید نور خورشید از اصلی ترین موارد رشد مطلوب باغ گیلاس و دیگر باغستان های میوه است. با هرس کردن، تهویه و عبور هوا در بین شاخه درختان بهتر صورت می گیرد و احتمال آفات نیز کم می شود. بنابراین به طور خلاصه هدف از هرس کردن درخت گیلاس، داشتن درختی سالم و پربازده است.
بیماری ها و آفات درخت گیلاس
شپشک های گیاهی، لارو حشرات چوب خوار، مگس گیلاس و کنه تار عنکبوتی از جمله آفات نهال گیلاس هستند اما مهمترین و شایع ترین آفت درخت گیلاس، مگس گیلاس است. این حشره در عمق سه تا پنج سانتی متری خاک زندگی می کند. مگس گیلاس در فصل بهار به صورت مگس سفید بالغ پرواز کرده و به گیلاس نارس حمله می کند. مگس، گیلاس را سوراخ کرده و تخم خود را درون آن می گذارد. زمان برداشت گیلاس ظاهر آن مشکلی ندارد، اما درون آن کرمی سفید دیده می شود. راه مبارزه با این آفت درخت گیلاس، استفاده از سم دیازینون چهار بار در زمستان است.
روش تکثیر گیلاس
روش های گوناگونی را می توان برای تکثیر گیلاس به کار برد. هم از طریق بذر و هم از طریق قلمه زدن قابل تکثیر می باشد.
کاشت بذر درخت گیلاس
این روش فقط از لحاظ تئوریک جوابگو است و خیلی در عمل کارایی ندارد. البته برای کاشت و پرورش بنسای باید از کاشت بذر بونسای استفاده کرد. بذر گیلاس باید عاری از گوشت میوه باشد. بنابراین تا آنجا که ممکن است بذر را با آب ولرم می شوییم. این بذر ها را در یک ظرف شیشه ای که تا نصفه کمپوست قرار دارد می کاریم.
عمق کاشت بایستی چهار سانتیمتر باشد. به مدت دو تا سه ماه این شیشه را در درجه ی حرارت چهار سانتیگراد نگه می داریم. مرتب لایه کمپوست را مرطوب (به مقدار کم) می کنیم. در ابتدای بهار یا اواخر اسفند زمانی که دیگر احتمال یخ زدگی نیست، بذر ها را در عمق سه سانتیمتری می کاریم.
بذر ها بایستی با ماسه پوشانده شوند (ماسه مانع از سخت شدن خاک می شود) و روی ماسه را با کود گیاهی می پوشانیم. خاک حاصله بایستی مرطوب و نه خیس باشد تا بعد از دو ماه گیلاس ها جوانه بزنند. بسته به نژاد گیلاس زمان بیشتر از پنج سال طول می کشد تا به ثمر نشیند. اما ثمر نهایی میوه ی دلچسبی نخواهد بود و باید پیوند بخورد. در واقع درخت آلبالو تلخ (که در واقع نوعی گیلاس است) به همین شیوه می کارند و سپس پیوند می زنند تا ثمره نهایی با کیفیت باشد.
قلمه زدن گیلاس
قلمه زدن پر کاربرد ترین روش برای تکثیر درختان مثمر و غیر مثمر محسوب می شود. این روش برای تکثیر درخت گیلاس گزینه ی نخست محسوب می شود. در زمان قلمه زدن باید دقت کنیم که شاخه هایی را گزینش کنیم که سالم، شاداب و جوان باشند. زیرا به این صورت احتمال ریشه دهی آن بالاتر است.
شاخه ی انتخابی باید بین دو تا چهار برگ داشته باشد. پانزده سانتیمتر بالای جوانه را بایستی قطع کنیم. به قسمت برش خورده به ارتفاع دو و نیم سانتی متر جوهر ریشه زایی می زنیم. قلمه را در گلدانی کوچک می کاریم. گلدان ها را در جای تاریک قرار داده و خاکش را دائم نمناک نگه می داریم.
دمای ایده آل پانزده درجه ی سانتیگراد می باشد. پس از سه هفته قلمه را بایستی با ملایمت در آورد. هر مقاومتی نشانه ی ریشه زدن است. شاخه ها را در گلدان اصلی فرو می کنیم. از قرار دادن در زیر نور آفتاب اجتناب می نماییم. هر روز فقط چند ساعت گیاه را در محیط آزاد آورده تا کم کم به محیط بیرونی عادت کند
پیوند درخت گیلاس
بهترین پایه برای پیوند زدن گیلاس، پایه ی آلبالو تلخ یا محلب است. از آنجایی که آلبالو و آلبالو تلخ از خانواده ی گیلاس هستند، پیوند زدن آن ممکن می باشد. تنه یا شاخه ای پهن از درخت آلبالو تلخ را برش زده. شاخه ای از درخت گیلاس انتخاب می کنیم. شاخه ها بایستی جوان، دارای جوانه و شاداب باشند. ته آن را تراشیده تا نازک و تیز شود.
سپس با گُوِه روی تنه ی آلبالو تلخ شکافی ایجاد می نماییم (اره خوب نیست زیرا شاخه ی گیوندی را نگه نمی دارد). شاخه های گیلاس را از بخشی که نوک تیز کردیم وارد شکاف می کنیم و تا جای ممکن فشار می دهیم تا سفت و بست شود. سپس گوه را بر می داریم که شکاف شاخه را بگیرد. بعد از آن چسب اسکنه می زنیم و می گذاریم کمی خود را بگیرد. تنه و شاخه ی چسب اسکنه زنده را با نوار چسب به گونه ای می بندیم که شکاف، شاخه و منطقه اتصال هوا نخورد.
نهال گیلاس تکدانه مشهد✿
نهال گیلاس تکدانه مشهد پایه ی آلبالو تلخ دارد و یک گیلاس بومی ایران است ، این گیلاس یکی از پر بارترین گیلاس ها می باشد و خواهان زیادی دارد و در نتیجه بازار فروش و بازدهی اقتصادی نیز دارد.
تکدانه یک رقم خودناسازگار است و حتما باید در باغ گیلاس تکدانه از ارقام خودبارورنیز کاشت شود تا مشکل خودناسازگار بودن درخت را کاهش دهد در غیر این صورت مقدار تولید محصول درخت امکان دارد به صفر نیز برسد.
برای خرید نهال گیلاس تکدانه مشهد کلیک کنید.
نحوهی خرید نهال گیلاس به صورت اینترنتی و مراحل ارسال آن معمولا چگونه صورت میپذیرد؟
در ابتدا باید با توجه به اطلاعات موجود در این مقاله و دیگر مقالات سایت، نهال گیلاس مورد نظر را با توجه به وضعیت زمین و اقلیم منطقه خود انتخاب کنید. سپس سفارش خود را از هم اکنون در سایت ثبت نمایید. سفارش شما از بهترین بذرها به صورت صددرصد تضمینی آماده میشود تا در پاییز و زمان مناسب کاشت، با هماهنگی شما برای شما ارسال گردد. هزینه ارسال مرسوله به عهده مشتریان است و ضمانت سلامت و باروری محصول، بر عهده ما خواهد بود.
خرید نهال یک مرحله بسیار مهم در احداثباغ می باشد در ابتدای راه شما باید هوشیارانه انتخاب کنید زیرا سال ها برای رشد این انتخاب وقت و هزینه صرف خواهید کرد و شاهد نتیجه این انتخاب خواهید بود و بازدهی این انتخاب را برداشت خواهید کرد برای داشتن بازدهی خوب و مناسب و نتیجه مطلوب در اول راه با دقت و اطمینان انتخاب کنید تا دچار ضرر و زیان نشوید. با جایا کالا خریدی مطمئن داشته یاشید